8 Aralık 2012 Cumartesi

BÜTÜN LAHANA DOLMASI


MALZEMELER:
1 küçük lahana
300 gr kıyma
200 gr pirinç
2 orta boy kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 domates rendesi
arzuya göre 1 domates kurusu ( sıcak suda bekletilip yumuşatılmış)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kasşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı limon suyu
tuz
karabiber
kuru nane
kürdan

Sos için;
1 fincan sıvı yağ
2 çorba kaşığı biber salçası
1 küçük domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
3 diş sarımsak
1 kaşık nar ekşisi ( arzuya göre limon da kullanabilirsiniz)

kuru nane
Sosun yapılışı: Biber salçasını yağımızla bir miktar pişiririz,içerisine 1 küçük domates rendesini ilave edip karıştırırız. Ardından domates salçasını da ekleyerek bir miktar daha pişiririz. Kuru nanemizi ilave ederiz. 1 fincan sıcak su ilave edip kaynayınca ocaktan alırız. Pişen sosun içerisine dövülmüş sarımsak ve 1 kaşık nar ekşisi ekleriz.
YAPILIŞI:
      Lahanamızın kök kısmına çatalımızı batırıp bir kaç delik açtıktan sonra tüm olarak tencerede bir miktar haşlarız. Haşlandıktan sonra süzgece alıp yapraklarını açarız. Biraz çiğ olan göbek kısmının pişmesi için kök kısmına çatalımızı batırarak göbek kısmı tencerenin dip kısmına gelecek şekilde tekrar suya bırakırız bir kaç dakika haşlandıktan sonra lahanamızı tekrar süzgece alırız. İç harcı için pirinç, ince ince doğranmış soğan, maydanoz, domates kurusu, domates ve diğer malzemeler karıştırılır. Resimde görüldüğü gibi lahanamızın içine göbek kısmından başlayarak harçımızı en dış iki yaprağın dip kısmına az miktar koyacak şekilde yerleştiririz. Resimdeki gibi kürdan yardımıyla yapraklarımızı sabitleştiririz. Tenceremize 1 kaşık zeytinyağı koyarak lahanamızı tencereye alıp üzerine yaklaşık 3-4 su bardağı sıcak su ilave ederek pişmeye bırakırız. Piştikten sonra servis tabağına alarak üzerine sosumuzu gezdiririz. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder