3 Ekim 2017 Salı

AŞURE

 
MALZEMELER
750 gr aşurelik dövme buğday
1 çorba kaşığı pirinç
250 gr kuru fasulye
250 gr nohut
500 gr çekirdeksiz üzüm
200 gr kuş üzümü
250 gr kuru kaysı
200 gr kuru incir
10-15 adet karanfil
3 adet çubuk tarçın
50 gr elma kurusu
1 portakal kabuğu
badem, fındık
1 kahve fincanı bal
500 gr kadar toz şeker
üzeri için
 250 gr kavrulmuş çekilmiş susam
300 gr çekilmiş ceviz
toz tarçın
fındık, badem
nar

YAPILIŞI:
Aşurelik dövme buğday ve pirinç yıkanıp 2 lt su ilavesiyle düdüklü tencerede haşlanır ve büyük bir tencereye alınır. Önceden ayrı ayrı haşlanan fasulye ve nohut, küçük küçük doğranmış portakal kabuğu, çubuk tarçın, karanfil, dövme buğdayın içerisine 3 lt sıcak su ilave edilerek 10 dk. kaynatılır. Ardından küçük doğradığımız kuru kayısı, çekirdeksiz üzüm, elma kurusu, fındık, badem ilave edilir ve kayısılar yarı pişmiş duruma gelinceye kadar ara ara karıştırılarak biraz daha kaynatılır. Daha sonra kuş üzümü, küçük doğranmış incir ilave edilerek 10 dk. daha pişirilir. Bal ve toz şeker ilave edilir (şekeri ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz). Aşure özlenene kadar kaynatılmaya devam edilir. Karıştırılarak su ayarı ayarlanır gerekli görüldüğü takdirde azar azar sıcak su eklenir. Tabaklara bölüştürülür. Üzerine tarçın, tavada kavrulmuş ve çekilmiş susam, ceviz, nar, badem, fındık ile süslenir.Afiyet olsun...
 

Not: Şayet aşurenizin dövmesi özlenmeyen cinstense 2 çorba kaşığı buğday nişastası soğuk suda sulandırılıp aşureye ilave edilir. 5 dk karıştırılarak kaynatılır ve kıvamı sağlanır.
 
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder