5 litre doğal süt
1 kg ev yapımı yoğurt
arzu ettiğiniz kadar kaya tuzu (ben az tuzlu olması için 2 tatlı kaşığı kadar koydum)
YAPILIŞI:
5 litre süt iyice kaynatılır. Ardından içerisine 1 kg yoğurt ilave edilir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Yoğurt kesilip resimdeki kıvama gelene kadar kaynatılmaya devam edilir.
Suyu, sarı şeffaf hale gelince, peynir oluşunca tuzu ilave edilir 1-2 dakika daha kaynatılır. Altında süzgeç olan temiz bir tülbente dökülerek sıkıca bağlanır, üzerine ağırlık konulur ve süzülmesi sağlanır. Ara ara peynirin sıkışması için tülbent sıkılır. 5-6 saat bu şekilde bırakılır daha sonra tülbentle beraber buzdolabına konulur ve bir gün bekletilir. Kalan su ile çorba, çörek, ekmek vb. yapılabilir. Afiyet olsun...
Not: Benim yaptığım sütle 1 kg peynir elde ettim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder