17 Ekim 2012 Çarşamba

MAKLUBE



Diyarbakır'dan Kudret hanımın tarifi: Son zamanlarda yediğim en lezzetli yemeklerden biri olan bu pilavı bana tattırdığı ve bizimle paylaştığı  için kendisine çok teşekkür ederim..Ellerine sağlık Kudretçiğim harikaydı:)
MALZEMELER:
750 gr  kuşbaşı et                            
    
500 gr pilavlık pirinç         
        
50 gr çam fıstığı(süneber)  

100 gr kuş üzümü

1 adet patates(tavla zarı gibi doğranıp kızartılmış)

3 adet kırmızı biber

3 adet yeşil biber                       

2 adet patlıcan

sıvı yağ

tereyağı

tuz , karabiber

         YAPILIŞI:
          
       Öncelikle pirincimizi sıcak suya bırakırız biraz da tuz ekleriz. Pirincimiz sıcak suda beklerken diğer işlemlerimizi yaparız. Etimizi haşlar ve suyunu süzeriz ,(suyunu pilavımızı pişirirken kullanacağız). Etlerimiz iri ise biraz küçültürüz. Daha sonra bir tavaya biraz sıvı yağ koyarız ve etlerimizi biraz kavururuz ve içerisine kızarttığımız patatesleri, karabiber ve tuzumuzu da ekleriz ve biraz daha karıştırıp ocaktan alırız. Patlıcanlarımızı ve biberlerimizi  de  uzunlamasına resimde görüldüğü gibi kesip kızartırız.  Bunları hazırladıktan sonra  sıra pilavımızı yapmaya geldi: Öncelikle tereyağımızı pilav tenceremize alırız, içerisinde çam fıstıklarımızı biraz kavururuz .Ardından yıkanmış süzülmüş pirincimizi de ilave ederiz ve kavururuz,tam kavrulmadan kuş üzümlerimizi de içerisine atarak birlikte kavururuz pirinçlerimiz su koyacağımız kıvama gelince tuz ve karabiberini de ekleriz,  karıştırıp bir kenarda bırakırız.

     Pilavımızı  pişirdikten sonra servise alırken ters  çevireceğimiz için tenceremizin tabanı ile ağız kısmı aynı ebatta olmalı.
     Tenceremizin kenarına resimde görüldüğü şekilde patlıcan ve biberleri dizeriz .Ortasına da etlerimizi yerleştiririz. Daha sonra kavrulmuş pirincimizi de güzelce içine ekleriz. Pirincimizi yerleştirirken tenceremize bastırarak yerleştiririz,kenarlarda duran patlıcan ve biberlerimizi pirincimizin üzerine muntazam bir şekilde kapatırız. Sıcak et suyumuzu da pirinçlerimizin üzerine ilave ederiz. Et suyu pirinçlerin üzerini bir parmak geçmeli. Kaynayınca ocağımızı yavaşa alıp çok ağır ateşte pilavımızı pişiririz .İndireceğimize yakın tenceremizi ocak üstünde çevirerek iyice suyunu çektirip ocağımızı kapatarak bu şekilde 15 dakika dinlendiririz. Servis tabağımıza dikkatlice ters çevirerek servise sunarız.Afiyet Olsun..












 




14 Ekim 2012 Pazar

Ev Yapımı Döner


Bu tarifi şimdi hayatta olmayan çok sevdiğim akrabam rahmetli Özeş ablamdan öğrenmiştim.Nur içinde yatsın..


 


MALZEMELER:  4 kişilik
 8 adet dövülmüş biftek (1 tatlı kaşığı sirke,1 tatlı kaşığı sıvıyağ,1 çay kaşığı kekik,1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz, 1 ceviz kadar soğanın suyu ile terbiye edilir.)
 250gr koyun kıyma (tuz ,suyu sıkılan soğan,ince doğranmış 1 küçük kırmızı biber ve çok az kırmızı pulbiber ile iyice yoğurulur. )
tereyağı
sarmak için streç
Garnitür olarak:           
Domates, yeşil biber közlenir
soğan piyazı (az zeytinyağında ısıtılmış soğan, isot, sumak ve nar ekşisiyle yoğurulur)
pide
Sos için;
3 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 domates rendesi
su
tuz
karabiber
Sosun tarifi: Salçamızı yağın içerisinde pişirerek rendelenmiş domatesimizi ilave ederiz. Sos kıvamını bulana kadar az miktarda su ekleriz. Biraz kaynayınca ocaktan alırız karabiber ve tuzunu ilave ederiz.

YAPILIŞI :                
Biftekler ve kıymamız tarifteki gibi hazırlanır.  Dört bifteği yanyana strecimizin üzerine dizeriz. Ardından kıymamızı düzgün bir şekilde bifteklerin üzerine bastırarak yayarız. Tekrar üzerine bifteklerimizi aynı şekilde dizeriz .Strecimizi güzelce, hafif diktörtgen şekli verecek şekilde resimde görüldüğü gibi sararız. Daha sonra buzdolabımızın derin dondurucu kısmında hazırladığımız malzemenin kendini toplaması için ve döner gibi kesmek için biraz donmasını sağlarız. Dondurucumuzdan  çıkarıp ince ince keseriz. Teflon tavamızın içini tereyağı ile hafif yağlarız. Dönerlerimizi güzelce dizeriz. Orta ateşte dikkatlice pişiririz. Tabaklara hazırladığımız küçük küçük doğranmış pidelerimizin üzerine domates sosumuzu gezdiririz. Üzerinede dönerlerimizi yerleştiririz. Tekrar dönerlerin üzerine sosumuzu gezdiririz ve ardından kızdırılmış tereyağımızı da dökerek garnitürler ile servisimizi hazırlayıp sunarız.








                

                        

13 Ekim 2012 Cumartesi

KIYMALI KABAK



MALZEMELER:
1kg küçük kabak
250 gr kıyma
1 büyük kuru soğan
maydanoz
karabiber
tuz
kızartmak için sıvı yağ
sosu için:
3 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber
tuz
YAPILIŞI:
Kabaklarımızın içi inceltmeden sadece orta kısımları alınarak oyulur,içleri hafif tuzlanır ve kızartılır. Bir tavada kıyma ve bir miktar yağ pişirilir içerisine ince doğranmış soğanlar eklenir. Pişen kıymanın içerisine ince doğranmış maydanoz , karabiber ve tuz eklenir. Kıymamız kabakların içerisine doldurulur. Rendelenmiş domatesler zeytinyağında biraz çevrilir ve içerisine domates salçası ile bir miktar su ilave edilerek pişirilir. Karabiber ve tuz eklendikten sonra sosumuz kabakların üzerine dökülerek 5 dakika daha pişirilir ve servis edilir. Afiyet olsun..

7 Ekim 2012 Pazar

Fofi'nin Fırında Domatesli Bamyası

Giritli dostlarımız Andreas ve Fofi Tsepapadakis'in bizlerle resimleriyle beraber paylaştıkları bamya yemeğini ben de sizlerle paylaşıyorum ve kendilerine çok teşekkür ederim. Efharisto poli, Thank you so much  Fofi & Andreas :)..
MALZEMELER:
1kg bamya
1 adet piyaz şeklinde doğranmış soğan
2-3 adet domates
1 nescafe fincanı zeytinyağı
1 nescafe fincanı su
1 çay kaşığı tuz
arzuya göre biber


YAPILIŞI:

Bamyaları yıkayıp kurumaları için tepsiye bırakıyoruz. Arzuya gore 1 saat sirkede bekletiyoruz. Dikkatli bir şekilde tohumları dışa çıkmayacak şekilde sap kısımlarını kesiyoruz. Fırın tepsisine koyuyoruz tuz, biber, yağ ve  piyaz şeklinde doğranmış soğanları, küçük doğranmış domatesleri ve suyu ekleyerek  önceden 180 derecede ısıtılmış fırında  1 saat pişiriyoruz.Afiyet olsun..







6 Ekim 2012 Cumartesi

Mizithropites



MALZEMELER:
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 küçük paket toz maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
su
tuz
sıvı yağ
İçerisine:
lor
taze nane
Üzeri için:
pudra şekeri

*Eğer hamur yapacak vaktiniz yoksa fırından ekmek hamuru alarak yapabilirsiniz.
YAPILIŞI:
 Toz mayamızı yarım bardak ılık suyun içerisinde, 1 tatlı kaşığı toz şeker ile beraber mayalanmaya bırakırız. Kabarınca 2 su bardağı un ve tuzun bulunduğu bir kapta  yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar su ekleyerek karıştırıyoruz. Hamurumuzu yaklaşık 1-1,5 saat mayalanana kadar dinlendiriyoruz. Ardından zeytinyağına batırdığımız elimizle hamurlarımızı küçük bezeler halinde koparıyoruz. Hamurun ortasına lor ve nane karışımını koyarak kapatıyoruz. Yağlanmış bir tepsiye yaptığımız lorlu hamurlarımızı diziyoruz. Yaklaşık 15 dakika sonra yağladığımız ellimizle hamurları alıp kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran mizithropiteslerimizi ister üzerine pudra şekeri serperek isterseniz sade olarak yiyebilirsiniz. Afiyet olsun..



5 Ekim 2012 Cuma

Börülce'nin Halleri :)

Uzun bir aradan sonra markette bulduğum börülcelere saldırıp eve gelir gelmez pişirdim:)).
*Börülceye kimi yerlerde acebek ya da karnıkara, kimi yerlerde ise libye deniliyor. Ben en çok salatasını ve yumurtalı halini seviyorum.  Ayrıca zeytinyağlı fasulye gibi de pişirebilirsiniz.
Salatası: Ayıkladığımız börülceleri haşlıyoruz. Süzdükten sonra içerisine zeytinyağı, sirke, dövülmüş sarımsak ve tuz ilave ederek afiyetle yiyoruz...
Yumurtalı yapmak için: Haşladığımız börülceleri zeytinyağında biraz kavurduktan sonra çırpılmış yumurtayla pişiriyoruz bir kapak yardımıyla ters yüz ediyoruz. (sugato yaparken uyguladığımız gibi http://giritlimeral.blogspot.com/2012/09/sfugato-sugato.html ) Limon sıkarak yemenizi öneriyorum, Afiyet olsun :).


Mantarlı Sos







**Bu sosu ızgara tavuk veya etin yanına kullanabilirsiniz.
MALZEMELER:
400 gr mantar                                   
1 küçük kuru soğan
4 diş sarımsak
1 küçük domates
1 adet yeşil biber
2 orta boy havuç
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kremalı mantar çorbası harcı
1/3 çay bardağı zeytinyağı
tuz
karabiber
su
Mantarların kararmaması için;
2 çorba kaşığı un
1 limon
su

1 Tavuk göğsünü terbiyelemek için;
2 çorba kaşığı soya sosu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke
kekik
pul biber
YAPILIŞI:


Kararmaması için küçük küçük doğradığımız mantarlarımızı su, 1 limon suyu (kabukları da suya bırakılır) ve 2 çorba kaşığı unun olduğu bir kaba atıyoruz. Mantarlar kapta beklerken sarımsakları ve soğanı zeytinyağımız ile soteleriz. Ardından içerisine küçük doğranmış yeşil biber ilave ederek  biraz karıştırıyoruz. Daha sonra suyun içerisinde bekleyen mantarları avucumuzun içinde hafif sıkarak pişmekte olan biberlere ekliyoruz. Mantarlarımız yarı pişmiş kıvama gelince kabuğu soyulup küçük küçük doğranmış domateslerimizi ve incecik kesilmiş havuçlarımızı 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyerek biraz çeviriyoruz. İçerisine 1-2 çay bardağı suyu da ilave edip yağıyla kalana kadar pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra 1 su bardağı suyun içerisinde erittiğimiz 1 çorba kaşığı kremalı mantar çorbası harcını sotemize ekliyoruz. Bir miktar daha kaynayana kadar pişiriyoruz  ve karabiberini ilave ediyoruz (mantar çorbası harcının kendi tuzu olduğu için tuz eklemeyebilirsiniz). Sosumuzun yanına önceden kekik, 2 çorba kaşığı soya sosu,2 çorba kaşığı zeytinyağı, kırmızı pulbiber, 1 tatlı kaşığı sirke ile terbiyelediğimiz ve ince fileto şeklinde kesilmiş tavuk göğsünü teflon tavada ızgara yaparak servis ediyoruz. Afiyet olsun...