4 Ocak 2014 Cumartesi

ÇENDANE (PIRASA)


MALZEMELER:
1 kg pırasa
1 küçük soğan
2 havuç
3 domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı su
yarım limon suyu
1 fincan zeytinyağı
1 kesme şeker
tuz
YAPILIŞI:
Pırasalar yıkanıp hafif yana doğru keserek doğranır ve suya atılır. Tenceremizde yağ ile soğanı, yuvarlak dilimlenmiş havuçları ve salçaları biraz çevirip içerisine pırasaları atarız. Üzerine domatesi, tuzu, 1 kesme şekeri ve 1 bardak suyumuzu ekleyerek pişmeye bırakırız. Ocaktan indirmeye yakın limon suyumuzu ekleyip bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatırız.
** Arzuya göre domates ile birlikte 1 çorba kaşığı pirinç veya  1 adet kereviz ekleyerek de pişirebilirsiniz.

Giritliler arasında Çendane ile ilgili yaygın olan bir söz de vardır :
İda psiniz çe mirizi,  Çendane de çerevizi."
   - Ne pişiriyorsun da böyle mis gibi kokuyor
   - pırasa ile kereviz

 Ayrıca büyüklerimizi biri yemeğe buyur ettiğinde  ne kadar tok olduklarını göstermek için şakacı bir tavırla "Çendane bile olsa yemem" derlerdi. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder