17 Ekim 2012 Çarşamba

MAKLUBE



Diyarbakır'dan Kudret hanımın tarifi: Son zamanlarda yediğim en lezzetli yemeklerden biri olan bu pilavı bana tattırdığı ve bizimle paylaştığı  için kendisine çok teşekkür ederim..Ellerine sağlık Kudretçiğim harikaydı:)
MALZEMELER:
750 gr  kuşbaşı et                            
    
500 gr pilavlık pirinç         
        
50 gr çam fıstığı(süneber)  

100 gr kuş üzümü

1 adet patates(tavla zarı gibi doğranıp kızartılmış)

3 adet kırmızı biber

3 adet yeşil biber                       

2 adet patlıcan

sıvı yağ

tereyağı

tuz , karabiber

         YAPILIŞI:
          
       Öncelikle pirincimizi sıcak suya bırakırız biraz da tuz ekleriz. Pirincimiz sıcak suda beklerken diğer işlemlerimizi yaparız. Etimizi haşlar ve suyunu süzeriz ,(suyunu pilavımızı pişirirken kullanacağız). Etlerimiz iri ise biraz küçültürüz. Daha sonra bir tavaya biraz sıvı yağ koyarız ve etlerimizi biraz kavururuz ve içerisine kızarttığımız patatesleri, karabiber ve tuzumuzu da ekleriz ve biraz daha karıştırıp ocaktan alırız. Patlıcanlarımızı ve biberlerimizi  de  uzunlamasına resimde görüldüğü gibi kesip kızartırız.  Bunları hazırladıktan sonra  sıra pilavımızı yapmaya geldi: Öncelikle tereyağımızı pilav tenceremize alırız, içerisinde çam fıstıklarımızı biraz kavururuz .Ardından yıkanmış süzülmüş pirincimizi de ilave ederiz ve kavururuz,tam kavrulmadan kuş üzümlerimizi de içerisine atarak birlikte kavururuz pirinçlerimiz su koyacağımız kıvama gelince tuz ve karabiberini de ekleriz,  karıştırıp bir kenarda bırakırız.

     Pilavımızı  pişirdikten sonra servise alırken ters  çevireceğimiz için tenceremizin tabanı ile ağız kısmı aynı ebatta olmalı.
     Tenceremizin kenarına resimde görüldüğü şekilde patlıcan ve biberleri dizeriz .Ortasına da etlerimizi yerleştiririz. Daha sonra kavrulmuş pirincimizi de güzelce içine ekleriz. Pirincimizi yerleştirirken tenceremize bastırarak yerleştiririz,kenarlarda duran patlıcan ve biberlerimizi pirincimizin üzerine muntazam bir şekilde kapatırız. Sıcak et suyumuzu da pirinçlerimizin üzerine ilave ederiz. Et suyu pirinçlerin üzerini bir parmak geçmeli. Kaynayınca ocağımızı yavaşa alıp çok ağır ateşte pilavımızı pişiririz .İndireceğimize yakın tenceremizi ocak üstünde çevirerek iyice suyunu çektirip ocağımızı kapatarak bu şekilde 15 dakika dinlendiririz. Servis tabağımıza dikkatlice ters çevirerek servise sunarız.Afiyet Olsun..












 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder