1 Aralık 2012 Cumartesi

İÇLİ KÖFTE VE SARIMSAKLI KÖFTE



İÇLİ KÖFTE :
MALZEMELER:

Dış malzemesi:

1 kg ince köftelik bulgur
1,5 su bardağı ince irmik
2 yumurta
1 su bardağı un
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz

İç Malzemesi:

1 kg kıyma
1 kg kuru soğan
yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
karabiber
tuz

Sosu için;
1 fincan sıvı yağ
2 çorba kaşığı biber salçası
1 küçük domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
10 diş sarımsak
2 limon suyu
Sosun yapılışı: Biber salçasını yağımızla bir miktar pişiririz,içerisine 1 küçük domates rendesini ilave edip karıştırırız. Ardından  domates salçasını da ekleyerek bir miktar daha pişiririz. 1 fincan sıcak su ilave edip kaynayınca ocaktan alırız. Pişen sosun içerisine dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ekleriz.


YAPILIŞI:
Yoğuracağımız kaba, önce bulguru,üzerine irmiği ilave ederiz ve sıcak suyla ıslatılıp üzeri kapatılarak 15 dk bekletiriz. Daha sonra içerisine 2 yumurta, salça, kimyon,tuz ekleyerek azar azar da su ilave ederek yoğururuz. Yoğururken unumuz ilave edilir ve resimdeki gibi açılacak kıvama gelene kadar yoğurmaya devam ederiz.
İç malzemesi için; Tenceremizde kıymamızı kendi suyuyla bir miktar pişirip, ardından içerisine 2 çorba kaşığı zeytinyağını ilave edip biraz kavururuz. Ardından ince doğranmış soğanlarımızı ilave ederek karıştırırız. Yavaş ateşe alıp tenceremizin kapağını kapatırız. Soğanlar suyunu bırakınca yağıyla kalana kadar karıştırırız. İçerisine 1 çorba kaşığı biber salçasını ekleriz. Ardından karabiber ve maydanozu ekleyip karıştırıp ocaktan alırız. Bir kapta soğumaya bırakırız.
Dış malzemeyi, elimizi ıslatarak resimdeki gibi arzu edilen büyüklükte açarız, içerisini malzememizle doldurarak şekil veririz. Köftelerimizi ister haşlanmış olarak isterseniz kızarmış olarak servis edebilirsiniz.
Not: Dağılmaması için haşlarken suyuna biraz tuz ve 1 limon suyu sıkarız. Köfteler yüzeye çıkınca haşlanmış demektir.
Arzuya göre köftelerimizi hazırladığımız sosla sunarız.



 
















SARIMSAKLI KÖFTE:
İçli köfte için hazırladığımız dış malzemeye resimdeki gibi şekil veririz. Aynı şekilde suyuna limon suyu ve tuz atılarak köftelerimi haşlarız.
Sosun yapılışı: 4 çorba kaşığı dolusu biber salçasını 4 fincan yağımızla bir miktar pişiririz,içerisine 2 küçük domates rendesini ilave edip karıştırırız. Ardından 2 çorba kaşığı domates salçasını da ekleyerek bir miktar daha pişiririz. 2 fincan sıcak su ilave edip kaynayınca ocaktan alırız. Pişen sosun içerisine 10 diş dövülmüş sarımsak ve 2 limon suyunu ekleriz.
Sosumuzu köftelere iyice yedirdikten sonra üzerine maydanoz dökerek servis yaparız. Afiyet olsun..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder