31 Ocak 2017 Salı

MEZELER

 
  HUMUS-TARATOR- HAYDARİ- ALİ NAZİK
     

HUMUS
MALZEMELER:
500gr nohut
8 diş iyice dövülmüş sarımsak
2 çay bardağı tahin
yarım çay bardağı limon suyu
yarım çay kaşığı kimyon
tuz
kıvamını bulana kadar sıcak su (1-2 çay bardağı)
YAPILIŞI:
Bir gece önceden ıslatılmış nohutlar iyice haşlanır ve su hariç diğer malzemelerle beraber robot ya da blender yardımı ile iyice ezilir. Krema kıvamına gelene kadar sıcak su eklenir. Daha sonra ince bir tabaka halinde servis tabağına alınır. Üzeri kimyon,  pul biber, arzuya göre sumak ile süslenir ve üzerine  zeytinyağı veya  tereyağı ile kavrulmuş çam fıstığı ortasına dökülür.
Humus Antakya'da bu şekilde sunulurken, Tarsus'ta üzerine tereyağında pişirilmiş pastırma da ilave edilerek yenilir. Afiyet olsun...
 
          
 
 
TARATOR:
MALZEMELER:
1 su bardağı tahin
1 demet maydanoz
3 diş sarımsak
1 limon suyu
tuz
YAPILIŞI:
1 bardak tahin, dövülmüş sarımsak, tuz, 1 limon suyu karıştırılır. 2 çorba kaşığı sıcak su ile harç yumuşatılır. İnce ince doğranmış maydanozlar ilave edilir. Arzuya göre biraz daha yumuşak kıvam için bir miktar daha sıcak su ilave edilebilir. Afiyet olsun..
   
 
HAYDARİ
MALZEMELER:
2 su bardağı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 demet dereotu
1 çorba kaşığı zeytin yağı
arzuya göre 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir
tuz
YAPILIŞI:
2 su bardağı süzme yoğurdun içerisine dövülmüş sarımsak, ezilmiş beyaz peynir, ince ince  doğranmış dereotu, tuz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Afiyet olsun..

   

ALİ NAZİK
MALZEMELER:
yarım kg közlenmiş patlıcan
1 su bardağı kadar süzme yoğurt
4 diş ezilmiş sarımsak
tuz
Üzerine için: Tercihe göre kuşbaşı kavrulmuş et, köfte veya kavrulmuş kıyma kullanabilirsiniz.

YAPILIŞI:
Közlenmiş patlıcanın içi ezilerek, yoğurt, dövülmüş sarımsak ve tuz ile katı krema kıvamı olacak şekilde karıştırılır. Üzerine arzuya göre kuşbaşı kavrulmuş et, köfte veya kavrulmuş kıyma kullanabilirsiniz. Afiyet olsun..



 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder