26 Ocak 2017 Perşembe

TURUNÇ REÇELİ

   
MALZEMELER:
10 adet turunç (turunç bulamazsanız portakal kabuğu)
1 kg toz şeker (portakal kabuğu için 850 gr)
2 su bardağı su
1,5 çorba kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: 
Turunçların (veya portakalların) dışını hafif bir şekilde rendeleriz, kabuğu 4 eşit parçaya böleriz. Daha sonra hepsini bol su ile yıkarız. Resimde de görüldüğü gibi düdüklü tencereye yerleştiririz (Ben  haşlanmasını düdüklü tencerede yapıyorum normal tencerede de yapabilirsiniz). Üstünü tam örtecek şekilde su ilave ederek pişiririz. Kabuklar haşlandıktan sonra bol su ile iyice yıkarız acılığı gidene kadar suyunu değiştiririz. Şayet turunç kabuğu ile yapıyorsak kabuğun acılığı gidene kadar bir gün devamlı suyunu değiştiririz. Portakal kabuğu için ise 4-5 kez suyunu değiştirmek yeterlidir. Kabukların acılığı gittikten sonra teker teker elimizde, resimde görüldüğü gibi suyunu fazla sıkmadan kıvırıp iğne ile ipliğe geçiririz, tenceremize yerleştirip üzerine toz şekeri gezdiririz. 2 su bardağı suyu da ekleyerek akşamdan, ertesi gün pişirmek için şekerle bekletiriz. Ertesi gün bu şekilde pişmeye alırız. Yavaş yavaş reçel kıvamına gelene kadar kaynatırız. İndireceğimize yakın limon suyunu da ilave ederiz ve yaklaşık 10- 15 dakika daha pişiririz. (Reçelimiz pişerken, reçelimizin şekerini içine daha iyi çekmesi için bir kere ipiyle alt üst ederiz.) Afiyet olsun...
Not: Reçelimizin olup olmadığını üzerinde yoğun baloncuklar oluşunca anlarız.



 Giritlilerin reçel ikram etme biçimleri bu şekildedir:


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder