4 Mart 2015 Çarşamba

KAHVALTILIK ÖNERİLERİ


ÇÖKELEK

MALZEMELER:
  1 kg çökelek
  1çay bardağı yoğurt  veya 250 gr lor
  2 tatlı kaşığı çekilmiş toz kekik
  2 tatlı kaşığı kuru nane
  2 tatlı kaşığı biber salçası
  Arzu ettiğiniz miktarda acı biber(pul veya toz)
  Yeterli miktarda  çekilmiş kaya tuzu
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler  çökeleğe katılır ve iyice yoğurulur. Avuç içi büyüklüğünde harçtan alınıp hafifçe sıkmadan elde yuvarlak hale getirilir. Bir tepsiye dizilir üstüne  kuruturken toz olmaması için ince bir tülbent  serilir .Yapılan çökelekler güneşte kurumaya bırakılır (ben genelde çökeleği yazın yapıyorum ). 2 gün tülbentle kurutulur sonra tülbent alınır çökelekler ters yüz edilir. 2 gün daha güneşte bırakılır güneş yoksa serin bir yerde kurutulur. Çökelekler kuruyunca  yarı yarıya küçülüyorlar. Kuruyan çökelekleri muhafaza etmek için cam bir kavanoza  çökelekler konularak üzeri sıvı yağ veya zeytinyağı  ile kapatılır. Kahvaltılarda sade olarak veya domates, soğan ,maydanoz  nane ile yaptığımız salataya çökelek ilave ederek çökelek salatası olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun..
KURU DOMATES
MALZEMELER
10-15 parça kuru domates
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Kekik
Sıcak su
YAPILIŞI
Domateslerimizi sıcak suda biraz yumuşayacak şekilde 5-10 dk. kadar bekletiyoruz. Ardından ince ince doğrayıp üzerine bol zeytinyağı, nar ekşisi ve kekik ilave ederek servis yapıyoruz.. Afiyet olsun..
MUHAMMARA


MALZEMELER
3 dilim etimek ya da bayat ekmek içi
2 çorba k. domates salçası
3 çorba kaşığı biber salçası (2 çorba kaşığı dövülmüş kuru biber ve 2 çorba kaşığı biber salçası olarak da kullanılabilir.)

1 su bardağı dövülmüş ceviz
3 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
 yarım çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı pulbiber
1 kahve fincanı zeytinyağı
tuz


YAPILIŞI
Etimekler toz haline getirilir içerisine 2 çorba kaşığı soğuk su ile ıslatılır. Ardından bütün malzemeler ilave edilerek iyice karıştırılır. Bir kavanoza koyduğunuz muhammarayı uzun süre buzdolabında   muhafaza ederek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun..
KREP (8 adet)
MALZEMELER
2 yumurta
2 çay bardağı süt
2 çay bardağı un
Bir fiske tuz
YAPILIŞI:
Yumurtalar çırpılır içerisine süt, un ve bir fiske tuz ilave edilerek iyice karıştırılır. Bulamaç kıvamına gelen karışımımız yağlanmış tavaya  yayarak pişirilir. Krepleri arzuya göre peynir, bal, reçel, tereyağı vb. ile tüketebilirsiniz. Ben tavada pişen kreplerin içerisine kaşar peyniri koyup katlayarak peynir eriyene kadar ters yüz ediyorum. Afiyet olsun…
  

MUZLU YUMURTA (7 adet)
MALZEMELER
1 adet orta boy muz
1 yumurta
1 çay kaşığı Hindistan cevizi
YAPILIŞI
Muz iyice ezilerek yumurta ile çırpılır. İçerisine Hindistan cevizi eklenir. Karışımdan birer kaşık alarak yağlanmış tavada küçük krepler şeklinde pişirilir. Özellikle yumurta sevmeyen çocuklarınız için bu tarifi deneyebilirsiniz…Afiyet olsun..

YUMURTA SALATASI
MALZEMELER
Haşlanmış yumurta
Zeytinyağı
Limon veya sirke
Kırmızıbiber
Karabiber
Sumak
Kimyon
Tuz
YAPILIŞI
Limon ve zeytinyağını iyice çırptıktan sonra baharatları karıştırıp haşlanmış yumurtaların üzerine dökeriz.. Afiyet olsun..

Kahvaltılarınızda tereyağınızın veya muzun üzerine gezdirdiğiniz balı ceviz, fındık, fıstık vb. ile süsleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ben yoğurdumu evde kendim yapıyorum. Yoğurttan elde ettiğiniz kaymağı bal, reçel, pekmez vb. ile tatlandırarak sabah kahvaltıda tüketebilirsiniz.
Antakya'da bilinen "kahvaltılık zahteri" baharatçılardan alarak ekmeğinizi önce zeytinyağına ardından da zahtere batırarak sabah kahvaltılarınızda değişik bir lezzet olarak tüketebilirsiniz. Kahvaltılık Zahtere; Kavrulmuş Nohut, Leblebi, Melengiç, Kavun ve Karpuz çekirdeği, Buğday, Rezene, Kimyon, Kişniş, Sumak, Susam, Biber, Tuz gibi baharatlar ilave edilir.





                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder